Suitsuahjud

Suitsuliha suitsutamine

Suitsuahjud kasutavad kütuseks, millega puit suitsema pannakse, enamasti sütt või lõkketuld, aga olemas on ka gaasi ja elektriga töötavaid suitsuahjusid. Üldjuhul ei suuda elektrisuitsuahjud nii head lõpptulemust (maitset) saavutada kui söega toimivad suitsuahjud. Gaasiga suitsuahjud saavutavad samas kiiremini suitsutamiseks sobiva temperatuuri ja kütavad ühtlasemalt kui lõkkeleegi või sütega toimiv suitsuahi. Siin tuletaks ma aga meelde, et toidutegemine ei peaks olema kiirustamine ja suitsutamise puhul, mis võtab nagunii mitu tundi aega, ei ole ka suuremat oluline, kas ahi on valmis 10 min varem või hiljem.

Suitsuahju võib vabalt ka ise teha või mõnelt keevitamisega sinapeal olevalt tuttavalt tellida. Kõik, mida vajad, on uksega metallkast, kus sees on vähemalt üks rest. Selle kasti tõstad paari tellise abil maast pisut kõrgemale, et mahuksid sinna alla lõket tegema. Metallkasti põhja paned piisavalt suitsutuspuidu laaste, laod suitsutatava toidu restile ja sulged ukse. Nüüd teed kastile korraliku tule alla ja varsti näedki, kuidas uhksevahelt suits välja püüab pressida. Kuna kastis on hapnikku väga vähe, ei lähe laastud põlema, vaid söestuvad suitsedes. Just seda sa tahadki!

Loe suitsutamise kohta lisa siit!



Grillin ka
sotsiaalmeedias